Wie van de twee?

Wie van de twee?

De afgelopen tijd is voor mij heel zwaar geweest. Mijn moeder werd ernstig ziek en overleed. Dat heeft er erg bij mij ingehakt. Zo’n ingrijpende en levensveranderende ervaring deed me door de bomen het bos niet meer zien. Ik kwam tot stilstand, moest tijd nemen om te rusten. Zoveel vragen: wie en waar ben ik, wat is er allemaal gebeurd, hoe daarmee om te gaan en ook hoe ga ik verder?

Vandaag vroeg ik me af waar ga ik voor? Wie van de 2 kies ik?
Ik kan kiezen om op de oude manier door te gaan zoals ik het altijd heb gedaan. Dan kies ik voor veilig en bekend? Lekker vertrouwd. Mensen weten wat ze van mij kunnen verwachten, en ik weet een beetje wat ik kan verwachten. Lekker op de oude voet verder. Maar zoals Einstein al zei “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg” en is dat wat ik kreeg nog wel wat ik wil hebben?

Of wil ik kiezen voor de mogelijkheid om het anders te doen. Om nieuwe dingen te ontdekken en uitproberen, omdat wat nog meer in mij zit naar buiten te laten komen. Om de Petra die ik ook ben, maar die ik op de achtergrond had geplaatst naar voren te laten stappen?

En als ik het anders wil doen, hoe doe ik dat dan? Wat moet ik dan doen? Durf ik dat wel? Ik heb het gevoel dat ik dan heel kwetsbaar ben en de angst.. wat zullen anderen er wel niet van vinden? Hoe reageren anderen? Straks lukt het mij niet en faal ik. Wat als……

Ik bedacht me dat ik dus uit twee mogelijkheden kan kiezen.
1. Ik kies voor het oude. Dan laat ik de angst voor veranderingen en het onbekende leidend zijn.
2. Of ik kies ervoor om in kleine stappen te ontdekken wat er anders mogelijk is. Dat geeft misschien ook angst en spanning, maar wel op een leuke verwachtingsvolle manier.

Toen ik vanmorgen hierover aan het nadenken was, besloot ik dingen voor mezelf op te schrijven en te tekenen. Wat zou ik  anders willen? Welke dingen wil ik graag doen of bereiken? Wat is mijn ideaalplaatje als er geen beperkingen zijn? Hoe ziet dat eruit?  Welke stapjes kan ik zetten om  die richting uit te gaan?

Ondertussen luisterde ik naar de radio en kwam het liedje “Let it go – Frozen” voorbij. Ik kreeg kippenvel en werd emotioneel door de tekst. Ik hoorde een boodschap voor mij in dit lied. ‘don’t be the good girl you always have to be. Let it go, let them know. You can’t hold it back anymore’.
Met andere woorden houd jezelf niet langer tegen, laat dat wat in je zit naar buiten komen, het is niet meer te stoppen, de verandering is er.

Nu komt de hamvraag: wat ga ik hiermee doen?? Mijn antwoord lees je nu: ik heb gekozen om de nieuwe weg in te slaan. Mijn 1e stap is door dit alvast op te schrijven en te delen. Door jou deelgenoot te maken van mijn reis. Door me op deze manier kwetsbaar op te stellen. Misschien ook jou te inspireren. Want dit geldt waarschijnlijk ook voor jou! Om jou het zetje te geven dat jij nodig hebt.

Laten we elkaar ondersteunen in onze zoektocht door het leven. Daarom deel ik mijn ervaringen nu. Waarbij ik heb ontdekt dat je steeds keuzes kunt maken: hou je het bij het oude vertrouwde of kies je voor de nieuwe weg? Meer smaken zijn er niet! Heb je gekozen dan komt de vraag ga je ermee aan de slag, het doen? Op mijn zoektocht krijg ik ondersteuning. Op mijn beurt ondersteun ik jou graag op jouw zoektocht, dus neem gewoon contact met me op! Je bent welkom.